Beregdaróc

ismertető, Beregdaróci képek, galéria




Beregdaróc

A 23,82 km² -es, 900 fős lélekszámú falu Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnaményi kistérségben található.

Vásárosnaménynál átlépve a Tisza vonalát vagy átkelve a Szamoson elénk tárul a Felső-Tisza-vidék szinte érintetlen természeti gazdagsága. A vizek szabdalta bereg-szatmári síkságon az erdők, rétek buja gazdagsága fogadja a látogatót, s keletről már föltűnnek a Kárpátok nyúlványai.

De nemcsak a természet sugároz valami ritkán tapasztalható nyugalmat, az itteni települések arculata is sokat megőrzött a régmúlt korokból. A települések központi szervezőeleme a templom, amely csaknem minden faluban Árpád-kori előzményekre tekinthet vissza.

Beregdaróc település tulajdonképpen a tatárjárás idején népesült be. A Tibériás patak partján fekvő települést első ízben 1284 – ben említik Drauch néven. A 870 lelket számláló falu első befolyásos családjai Daróci és Váradi. Beregdaróc elnevezéséről több elképzelés is született. Egyesek az Árpád-kori darócokat királyi vadfogókat tartják névadóknak, míg mások a daru szóból eredeztetik a település nevét.

A Bergengócia szélén fekő 23,82 km² - es, 900 fős lélekszámú falu a gótikus református, valamint a görög katolikus templomán kívül a természet szépségeivel is elkápráztathatja az ide látogatót, hiszen a Dédai erdő és a Nyírjes tó igazi „ínyencségeket” kínál a zöld övezetben barangolni vágyóknak. Mindkét terület tájvédelmi körzet.

A néphagyományok fenntartása érdekében is igen sokat tesz a település, mivel a régióban egyedülálló a „kendermagtól a vászonig” történő kender-feldolgozás kiállítás, amely híven mutatja be ezt az ősi tevékenységet. A településen működő tájházban a kenderfeldolgozás valamennyi lépését bemutatják, az idelátogatók pedig kipróbálhatják, megtanulhatják a munkafolyamatokat.

Beregdaróc híres rendezvénye a nyaranta megrendezésre kerülő Daróci Kenderes Napok, melyen a kenderfeldolgozás népi mesterségét mutatják be színes kulturális programok kíséretében, és amelyre a beregi emberektől megszokott szeretettel várják az érdeklődőket.

Beregdaróc nevezetessége: a 14. század-ban gótikus stílusban épült református temploma , a Dédai erdő és a Nyírjes tó, mindkettőt természetvédelmi terület.

Települések Beregdaróc közvetlen közelében

Települések Beregdaróc környékén